24 Mart 2015 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


       Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.
            İşte tüm bunlardan dolayı bol bol enginar yapıp yemek gerek, hem de bu pratik tarifle :) Aslında o kadar basit ki tarif bile vermeye gerek yok ama, ilk defa yapanlar için bir yol gösterici olsun. Ben burada enginarı da garnitürü de konserve kullandım fakat, merak etmeyin hiç bir fark olmuyor.

                 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ

             Malzemeler

  • 1 adet konserve enginar
  • 1 adet konserve garnitür
  • 1 küçük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker, tuz
            Yapılışı

  • Soğanı ve sarımsağı ince kıyın ve zeytinyağın yarısı ile soteleyin.
  • Soğanlar sotelenince enginarları üzerine dizip garnitürü enginarlara paylaştırın. Üzerine kalan zeytinyağı gezdirin.
  • Toz şeker, tuz, portakal ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte pişirmeye bırakın ve sebzeler yumuşayınca soğumaya bırakın.
  • Soğuyunca dilerseniz kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
        Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder