11 Şubat 2015 Çarşamba

LİMONLU CHEESECAKE


     Cheesecake'in birçok çeşidini denedim bugüne kadar.. Öncelikle şunu söylemeliyim ki pişmeyen cheesecake diye bir şey yok yani onlara pasta vs. demek daha doğru olur. O yumuşak krema kıvamı pişmeden tutturulamıyor malesef ya da ben bilmiyorum bileniniz varsa tarifi göndersin lütfen :) Birçok tarif denedikten sonra arkadaşım Özge'nin yaptığı cheesecakein kıvamına hayran kaldım. Arkadaşımın Alacarte by Nesloş'tan aldığı aslında Martha Stewart'a ait olan bu cheesecake tarifine birkaç püf noktası ekleyerek mükemmel cheesecake tarifini bulmuş bulunmaktayım :) O kadar mükemmel ki kardeşlerim birkaç fotoğraf çekmemi bile engelleyerek hemen yemeye başladılar, dilimlenmiş halinin olmayışı ve fotoğrafların sadeliğinin müsebbibi kardeşlerimdir.. :)
      İşte tarifimiz..


                 LİMONLU CHEESECAKE
          Malzemeler
  • 2 paket yulaflı bisküvi
  • 120 gr. tereyağ
  • 600 gr. krem peynir
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket krema
  • 4 yumurta
  • 1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
          Üzeri için
  • 1 su bardağı limon portakal suyu karışımı (portakal suyu ekleyince daha sarı bir renk ortaya çıkıyor isteğe göre eklemeyebilirsiniz.)
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta


                  Yapılışı

  • Önce tabanı hazırlıyoruz. Bunun için bisküvileri rondodan geçirip toz haline getirelim. Üzerine erittiğimiz tereyağı döküp bisküvilere iyice yedirelim ve kelepçeli bir kalıbın tabanına yağlı kağıt yayarak üzerine döküp bastırarak düzeltelim. Bisküvileri iyice bastırarak sıkıştırmanız gerekiyor.Hazırladığımız tabanı dolaba koyup bekletelim.
  • Taban donarken krem peynire şekeri ve nişastayı ekleyerek krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Karışıma yumurtaları birer birer  ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Burada dikkat edilmesi gereken şey yumurtaları eklerken çok çırpmamak.
  • Son olarak krema, limon kabuğu ve suyunu ekleyerek karıştırıyoruz ve tabanın üzerine döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında on dakika pişirdikten sonra ısıyı 90 dereceye düşürerek 70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz.
  • Püf 1:Pişirirken fırının altına su dolu bir tepsi koyuyoruz. Böylece kenarları kızarmadan mükemmel bir kıvamda pişiyor.
  • Püf 2:Pişince fırının ısısını kapatıp soğuyana kadar fırından çıkarmayalım böylece üstünde çatlama olmuyor.
  • Üzeri için tüm malzemeyi karıştırıp pişirelim cheesecake soğuyunca üzerine dökelim ve dolapta bir gün üzeri açık bir şekilde bekletelim.
  • Ben her şey hazır olunca üzerini dondurulmuş vişne ile süsledim renk olarak güzel bir kontrast oluşturdu tavsiye edilir :)
           Afiyet olsun


       Bu arada 'püf noktası' deyiminin hikayesi İskender Pala'nın "İki Dirhem Bir Çekirdek" isimli kitabında şöyledir:
       Vaktiyle testi ve çanak-çömlek imal edilen kasabalardan birinde, uzun yıllar bu meslekte çalışan bir çırak, kalfa olup artık kendi başına bir dükkan açmayı arzu eder olmuş.Ne yazık ki her defasında ustası ona: “Sen daha bu işin püf noktasını bilmiyorsun, biraz daha emek vermen gerekiyor” dermiş.Kalfa bir gün dinlememiş ustasını ve açmış dükkânını. Açmış açmasına ama yeni dükkânında güzel güzel yaptığı testiler, küpler, vazolar, sürahiler onca titizliğe ve emeğe rağmen orasından burasından yarılmaya,yer yer çatlamaya başlamış.Kalfa bir türlü bu çatlamaların önüne geçememiş. Nihayet ustasına gidip durumu anlatmış.Usta;“Sana demedim mi evladım,sen bu işin püf noktasını henüz öğrenmedin. Haydi geç bakalım tezgâhın başına da bir testi çıkar. Ben de sana püf noktasını göstereyim” demiş.Eski çırak merdaneyi döndürüp çamura şekil vermeye başladığında usta önünde dönen çanağa arada sırada “PÜF!” diye üfleyerek zamanla testiyi çatlatacak olan bazı küçük hava kabarcıklarını patlatmış. 
      Her sanatın incelik gereken nazik kısmına da o günden sonra püf noktası denilme başlanmış.

2 yorum :

  1. hocam ben bir kız öğrenciniz size bir tarif katkısında bulunmak istiyorum

    3 - 2 - 1 Poğaça

    3 adet kabartma tozu
    2 bardak yoğurt
    1 bardak sıvı yağ
    alabildiği kadar un

    yapılışı
    malzemeleri hamur kıvamına gelene kadar yoğurun daha
    sonra parça parça tepsiye dizin isterseniz içine peynir veya patates koyun fırına verip pişirin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam canım en kısa zamanda deneyeceğim, keşke adını da yazsaydın ama :)

      Sil