3 Kasım 2014 Pazartesi

AŞURE



  

      Aşure Arapça bir kelimedir ve kelime anlamı "on"dur. Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.

      Bu günde önemli ve insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir. Örneğin; Adem peygamberin tövbesinin kabul edildiği, İbrahim peygamberin Nemrut'un ateşinden kurtulduğu, Hz. Musa'nın kavmini Firavun'un zulmünden kurtardığı, Yunus peygamberin balığın karnından kurtulduğu, Eyüp peygamberin dertlerine şifa bulup yaralarının iyileştiği, Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuştuğu ve gözlerinin açıldığı, Nuh peygamberin gemisinin karayı oturduğu gündür.

      Aşurenin ortaya çıkışıyla ilgili rivayet ise Nuh peygamberle ilgilidir.Hikayeye göre Nuh'un gemisi tufan dinip Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmek için kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzereydi. Bunun üzerine, yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve böylece aşure ortaya çıkar. Günümüzde ise mutlak bir tarifi yoktur, her yörede farklı yapılır.
      Ben de yüzyıllardan beri süren bu adette yerimi aldım ve aşuremi yaptım. Haydi herkes tencerelerin başına :)
       AŞURE YAPILIŞI
       Malzemeler
  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • İki su bardağı nohut
  • İki su bardağı fasulye
  • 400 gr. kuru incir
  • 400 gr. kuru kayısı
  • 300 gr. kuru üzüm
  • 200 gr. kuş üzümü
  • 2 elma
  • 1 ayva
  • 1 su bardağı süt
  • 300 gr. fındık
  • 1 portakalın kabuğu
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • karanfil
      Üzeri için:
  • Ceviz içi
  • Nar
  • Tarçın
      Yapılışı
  • Buğday, nohut ve fasulyeyi bir gece önceden suya koyup bekletiyoruz.
  • Geceden suda bekleyip şişen buğday, nohut ve fasulyeyi suyunu değiştirerek kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Pişen nohut ve fasulyeyi buğdayın içine aktarıyoruz ve kaynatmaya devam ediyoruz. Bu sırada suyu azaldıkça azar azar kaynamış su takviyesi yapabilirsiniz.
  • İncir, kayısı, elma ve ayvayı yıkayıp küp küp doğruyoruz. 
  • Doğradığımız inciri küçük bir tencerede bir miktar sıcak suyla haşlıyoruz. Burada amaç inciri pişirmek değil aşurenin kararmaması için koyu renk suyunu akıtmak.
  • Buğdaylı karışıma sütü, ayvayı, yıkayıp süzdüğümüz kuru üzüm ve kuş üzümlerini; biraz kaynadıktan sonra kayısı ve elmaları aktarıyoruz.
  • Pişmeye yakın içine inciri, fındığı, küçük küçük doğradığımız portakal kabuklarını alıp şekerimizi tuzumuzu ekliyoruz. Siz şekeri eklerken tadına bakarak ayarlayabilirsiniz, içindeki meyvelerin şekeri yeterli olduğu için ve ben çok tatlı sevmediğim için bir bardak şeker koydum.
  • Altını kapatınca karanfili ekliyoruz. Karanfilin keskin tadını herkes sevmiyor ama ben aşureye çok yakıştırıyorum.
  • Servis yaparken üzerine zevkinize göre nar tarçın ve ceviz koyabilirsiniz.
  • Bu arada aşurenin içine kesinlikle ceviz konmamalı rengini koyulaştırıp kahverengiye dönüştürüyor.
   





                           Aşure yapılır da komşulara dağıtılmaz mı hiç :)



                Afiyet şifa olsun. Allah kabul etsin..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder