8 Nisan 2015 Çarşamba

ORMAN MEYVELİ CRUMBLE


            Crumble İngilizce "kırıntı, ufalamak, düşmek" anlamlarına geliyor. Hamurun homojen bir karışımından ziyade ufalanmış bir görünüme sahip olduğundan bu ismi almış. Aslında bir çeşit turta fakat daha basit ve turta hamuruna giren yumurta sarısı burada kullanılmıyor. Bu tatlının İngiliz asıllı olduğu biliniyor.
            Genellikle orman meyveleri, vişne, elma, şeftali, mürdüm eriği gibi meyvelerle yapılıyor. İster soğuk ister ılıkken sunum yapabilirsiniz fakat benim önerim ılıkken yenmesi. Dondurma veya çırpılmış krema ile servis yapabilirsiniz fakat tek başına bile çok güzel oluyor.
           Yapıp okula götürdüm ve diğer öğretmenlerden tam ot aldı, tarifi istendi. Test edildi onaylandı yani hemen deneyebilirsiniz :)



             İşte bu muhteşem görüntünün tarifi:
                       
                          ORMAN MEYVELİ CRUMBLE

               Malzemeler

  • 150 gr. tereyağ (soğuk ve küp doğranmış)
  • 5 çay bardağı un
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 kase meyve, ben frambuaz, vişne ve böğürlen kullandım. (donmuş meyve kullanacaksanız iki kaşık şeker serpin)
             Yapılışı

  • Mutfak robotuna yağı, unu, şekeri, vanilyayı koyun ve çalıştırın; hamurun görüntüsü resimde gördüğünüz şekilde kırıntı gibi olmalı bu kıvama gelmesi için un ya da sıvı yağ eklemesi yapabilirsiniz.
  • Hamur istediğimiz kıvama gelince yarısını yağlı kağıt serili tepsiye döküp bastırarak düzeltin.
  • Hamurun üstüne meyveleri dökün ve kalan hamuru serpin.

  • 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve ılıkken servis yapın.
          Afiyet olsun :)




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder