23 Temmuz 2014 Çarşamba

ŞEFTALİLİ GÜL TART

     Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım :)

     İlk tarifim ne olabilir diye düşünürken aklıma bu söz geldi ve bir tatlıyla başlamanın iyi olacağını düşündüm. Hem görsellik olarak hem lezzet olarak misafirlere gönül rahatlığıyla yapılabilecek bir tart. Buyrun efendim :)

   Malzemeler:
Tart Hamuru İçin;

  • 125 gr. tereyağ
  • 1.5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • Bir yumurta sarısı
Kreması İçin;

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı (silme) mısır nişastası
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 3 yumurta sarısı
  • Vanilya
  • Bir yemek kaşığı tereyağ
Üzeri İçin;

  • Dört orta boy şeftali
     Yapılışı:
      Öncelikle mutfak robotuna un ve pudra şekerini alıp bir miktar karıştırıyoruz. Üzerine küp küp doğradığımız soğuk tereyağı (tereyağın soğuk olası gerkiyor) koyup karıştırmaya devam ediyoruz. Hamur topak topak bir görünüm alınca yumurta sarısını ekleyip karıştırarak hamurun birleşmesini sağlıyoruz. Buradan streç film üzerine alıp elimizle biraz şekil vererek hava almayacak şekilde sıkıca sarıyoruz ve dolaba kaldırıyoruz tart hamuru bu şekilde iki gün buzdolapta saklanabilir.

     Hamurumuz dolapta dinlenirken bir tencereye iki bardak sütü alıp ısıtıyoruz diğer taraftan da  bir tencereye yumurta sarılarını şekeri ve nişastayı alıp karıştırıyoruz, süt kaynamaya başlamadan altını kapatıp yavaş yavaş diğer tencereye döküyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey sütü parça parça aktarmak ve bu sırada sürekli karıştırmak. Sütün tamamını dökünce tereyağı ve vanilyayı da içine koyup ocağın üstüne alıyoruz ve karıştırarak pişiriyoruz. Kremayı da soğuması için bir kaba aktarıp streç filmle kaplıyoruz, streci kremanin üst kısmına yapıştırırsanın arada hava kalmaz ve krema kabuk tutmaz.
     Hamur yeterince dinlendiğinde tart kalıbımızın ortasına alarak hafifçe kenarlara doğru bastırıyoruz. Hamurda yağ miktarı fazla olduğu için uzun süre işlem yaptığınızda elinizin ısısıyla erimeye başlayacaktır bu nedenle ben üzerini sardığım streci kullanarak yayıyorum. Hamur kalıba yerleştiğinde üzerine yağlı kağıt
veya fırın poşeti koyup iki avuç kuru fasülye yerleştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 180C ısıda 25-30 dk pişiriyoruz.
      Bu sırada şeftalileri soyup ince ince dilimliyoruz. Pişen hamuru biraz soğuttuktan sonra üzerine kremayla birlikte şeftalileri de ortadan başlayarak gül yaprağı gibi diziyoruz.
     Afiyet Olsun :)

18 Temmuz 2014 Cuma

Matbah Derslerine Hoşgeldiniz

     Merhabalar, 'Matbah Derslerine' hoşgeldiniz. Blogun içeriğinden ve amacından önce biraz kendimden bahsetmek istiyorum.
     Adım Kübra Doğan, üniversite hayatına kadar mutfağa girmemiş, şehir dışında okumaya başlayınca yemek yapmaya başlamış biriyim. İlk zamanlarda aç kalmamak için girdiğim mutfak bir süre sonra arındığım, mutlu olduğum, stresten kurtulduğum yer oldu ve mutfak serüvenim böyle başladı. İki yıldır öğretmen, bir yıldır eş ve yirmi altı yıldır annemin kızıyım. İki yıldır İstanbul'da yaşayan ama henüz alışamamış bir Ankaralıyım.
      Peki matbah ne demek? Matbah, Arapça kökenli 'mutfak' anlamına gelen bir sözcük, özellikle de dergah mutfaklarına verilen ad. Dergah adabına göre müridin ilk çalışma alanı; sebatı, azmi, fedakarlığı öğrendiği yer. Yani yalnızca yemeklerin değil, insanların da piştiği yer.
     'Matbah Dersleri' ise benim size ders vereceğim bir alan değil, aksine kendimi geliştirmeye çalışırken bu yolculuğu sizinle paylaşacağım bir alan olacak. Umarım keyifle takip edersiniz.
     Görüşmek üzere..